SZUBJEKTÍV ÍJTESZT

Reflex íjak tesztje

Kocsis Pál íjtesztjei

Bear Grizzly

Véleményem szerint ez ma a piacon lévő egyik legjobb vadász íj. Anyaga: üvegszál, karbon, vadnarancs. Markolata 7-8 réteg különböző dió. Már a látványa is lenyűgöző! Alakja, (Pisztolymarkolat, méret, forma) és súlya is tökéletes vadászathoz (már bizonyított, 20 vaddisznó). Céllövészetre is kiválóan alkalmas. Sima gumi kifutót használok a középkilövő markolaton. A végtelenségig rugalmas, 30”-is húzható. Ideghossza 58”, optimális felajzási magassága 7,5”. 28” -on 50#. Hihetetlenül dinamikus, és őrülten gyors. Nem rezonál, nem rúg. Aki igazán komoly vadász íjat akar, annak egy Bear biztosan jó választás.

Gelencsér Vadászreflex

Az egyik legjobb hazai vadász íj. Gyári ideghossz 59.5”, felajzási magasság 6,5”. Így tulajdonképpen az íj használhatatlan. Rúg és rezonál. A gyári ideg alapból cserét igényel, mivel a fonottat szétszedi. 7,5-8”-os felajzási magasságon kiválóan dolgozik. Pisztolymarkolatos, és középkilövő. Súlya elfogadható, tolóereje nem rossz. Húzásra kellemes, egyenletes. Maga az íj gyönyörű. A kidolgozása mester munka. Sport változata meglehetősen meggyőző. Gyors és dinamikus. Aki egy nagyon szép és megbízható vadász íjra vágyik, bátran ajánlom ezt a darabot.

BareBow szubjektív íjteszt

A középrész: - Gyártója: Arco Sport Spigarelli - Típusa: Revolution BareBow - Hossza: 25” - Anyaga: alumínium ötvözet, laminált fa markolat, eloxált bevonat

A karok: - Gyártója: Win & Win - Típusa: XQ-1 Carbon - Hossza: 68”/70” - Formája: reflex - Anyaga: High - Tech HoneyFoam

Az íj adatai: - Húzóerő 71 cm / 28” hosszon: 34# (kis intervallumban állítható) - Az ideg: 18 szálas Fast Flight, hossza 70” - Ajzás magassága: 23,5 cm (9 ¼”) - Sebesség: egyelőre nincs

Egyéb: - Berger: Arco Sport Spigarelli Standard 5/16” - Kifutó: Z/T integrált kifutó, más típussal nem kompatibilis - Súlykészlet: Esztergált egyedi - Vesszők: EASTON A/C Navigator

Az íjat 2006. augusztusában újonnan rendeltem. A karok Hollandiából, a középrész pedig Olaszországból érkezett.

Az olaszok a középrészt három különálló rétegből, hét csavarral fogatták össze. A csavarok körül, a rétegek között rugalmas anyag található, amely a nemkívánatos rezgéseket vezeti el. A kifutót és a markolatot szintén csavarral rögzítették. A berger más íjakkal ellentétben nem a középrészbe kerül, hanem a kifutóban kialakított menetbe kell becsavarni. A markolat lakkozatlan rétegelt fából készült, de csak annyira durva felületű, hogy éppen ne legyen csúszós. A középrészen az élek szögletesek és a karoknak nincs zseb kialakítva, viszont oldalra is állítható a befogó. A szögletes formák mindenütt jelen vannak, de a középrész a karokkal együtt egy egybefüggő, gyönyörű ívet alkot. Az eloxálás kétszínű, a külső rétegek sötétszürkék, a belső világosszürke.

Első ránézésre sokan nem tudták eldönteni, hogy az íj szép, vagy csúnya-e, egyszerűen szokatlan. Minden eleme jól látható, a középrészből pedig rengeteg kis saválló imbuszcsavar áll ki. A kifutó, a berger, a markolat és a karbefogók szokatlan elhelyezése miatt olyan az egész, mintha kifordították volna. Én hamar megbarátkoztam ezzel az újszerű formával, de volt, aki egyszerűen laprugónak nevezte.

A karok a dél-koreai íjgyártást dicsérik. Az XQ-1-es a Win & Win cég felső kategóriás karjai közé tartozik. Amikor rendeltem őket, viszonylag kedvező volt az áruk, hiszen kifutó széria már (az új WinEX karok váltják fel). A karok kegyetlenül gyorsak és ehhez képest igen stabilak. A 70” íjhosszt egyrészt azért választottam, hogy a karok jobban viseljék a húrmértékes célzás okozta terhelést, másrészt imádom a hosszú íjakat. A színe remekül passzol a középrészéhez: bordó matricák gyöngyház-szürke alapon.

Az íjjal igen élvezetes lőni, a markolat kényelmes, bár annyira éles a középrész első része, hogy bántja a kezet. A csuklószíj azonban megoldotta a problémát. Az íj kegyetlen gyors, valamint elég hangos, de a pogácsa vagy bojt csak lassítaná, úgyhogy nem tettem rá ilyesmit. Plusz súlyt érdemes vásárolni vagy készíttetni a középrészre, sokkal stabilabb lesz tőle az íj. Én az esztergált súly mellett döntöttem, amely egyelőre még nem készült el. A gyári súly egyébként egy plusz réteg a középrész cél felé eső felére.

A sok-sok pozitívum mellé sajnos negatívum is kerül: A markolat nem túl okosan lett megoldva, egyetlen csavar rögzíti, ami könnyen kilazul. A lövést nem befolyásolja észrevehetően, de azért érdemes rá figyelni, mert egy millimétert mozoghat. A markolat egyébként esztétikai hibás is: a rétegek ferdén futnak benne, nem párhuzamosan az íjjal. A markolat eme két apró hibáját azonban messze ellensúlyozza a középrész családbarát árfekvése és az élmény, amit ez az íj nyújt!

A középrész szériafelszereltsége a kifutó (csak dicsérni lehet), a klikker és a klikkerlemez (igen szerény darabok, de úgysem lesz rájuk szükség a BB kategóriában), néhány imbuszkulcs és egy villáskulcs. Ezeket azonnal cseréljük le az első kerékpáros szerszámkészletre, amit meglátunk! A Spigarelli által mellékelt szerszámok sajnos igen gyenge minőségűek.

A bergerek közül a Spigarelli alapmodelljét választottam. Erről nincs mit írni, hacsak azt nem, hogy két külömböző anyagú stiftet és két külömböző erősségű rugót adtak hozzá. A stiftek közül a barnát választottam, a fehér állítólag hamar elkopik.

A karok és a középrész is javított kiadás: - Az XQ-1 karok nagyon gyakran törtek, de a Win&Win javított rajtuk. - A Revolution középrészt a FITA kitiltotta a BareBow kategóriából, mivel szerintük az ablak egyik kiálló részével célozni lehetett. Ez persze a szabályzattal ellenkezik. A Spigarelli piacra dobott három javított kiadást: A Standard, a Heavy és a BareBow változatot. Mindhárom új középrész szabályszerű a FITA BareBow kategóriában.

Összefoglalva: Imádom.

Jószai Zoltán


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright Piroga WebStudió 2005-2006 Minden jog fenntartva!
Főoldal | Média ajálat| Site Map| Kapcsolat | ©2005 - 2006 Piroga WebStudió