SZUBJEKTÍV ÍJTESZT

Longbow-k tesztje

 

Kocsis Pál Szimeiszter Longbow tesztje 

Készítője Szimeiszter István. Ez az íj teljes egészében kimeríti a klasszikus longbow fogalmát. Kialakítása nagyon jó, de igazából csak gyakorlott íjász kezébe ajánlanám. Igazi lövésélményt 60# felett nyújt. Ha ezt valaki tudja kezelni, nagyon kellemes tapasztalatokat szerezhet ezzel az íjjal. Sajnos 60# alatt kicsit rúg, és rezonál. A hossza 68”, ideális ajzás magassága 8”. A markolata ablakos, de nem középkilövő. Ápolása annyiból áll, hogy a kötelező ideg vaxoláson túl, viaszos, lenolajas kencével néha át kell törölni. Anyaga akác, és kőris, markolata dió. Ránézésre szép, húzásra egyenletes. Kellemes darab!

Hegedűs Szilárd Nagy Imre Longbow tesztje

Tesztelési adatlap

1.Az íj neve, sorszáma, kódja: N.82/65 Nagy Imre reflex-deflex longbow
- Készítője: Nagy Imre
- Készítésének ideje: 2005. év augusztus. hónap
2.Az íj
- Fajtája: longbow
- Ajzás magassága: 17.5 cm
- Hossza : 66”
- Formája: deflex-reflex
- Anyaga: bambusz, cocobolo
- Markolatának formája (hagyományos, pisztolymarkolat stb.): pisztoly
- Van -e polc rajta, vagy középkilövős -e?: polcos, nem középkilövős
- Az ideg anyaga: D-75
- Az ideg hossza: 66”
3.Az íj ereje:
- 71 cm / 28” hosszon: 56 font
- 73,5 cm / 29” hosszon: 59 font
- 76 cm / 30” hosszon: 62 font
4.Sérülés, megsemmisülés:
- Az íj sérülésének ideje:--- . év---- . hó
- Sérülésének fajtája---------
- Megsemmisülésének ideje:--- -. év -----.hó
- Megsemmisülésének módja:----------
- Üres lövésszám: -----------
- Becsült lövésszám: kb. 5000
- Egyéb megjegyzés: nagyon nyugodt megbízható. és nem utolsó sorban gyors és szép

Nagy Imit versenyen ismertem meg, és az íjászat általa egy barátot adott nekem. Az első általa készített longbow egy kb 80# húzóerejű bambuszból készült tradicionális íj volt. Ebből a típusból csak néhány darab készült. Ezután készült el a jelenleg is méltán népszerű deflex – reflex longbow-ja.
Először ebből az íjból 68 – 70# -on lőttem Mosonmagyaróváron. Az eddigi Gelencsér -féle deflex – reflex longbow -omhoz képest, amit egy kiváló íjnak tartok, az volt a szembetűnő különbség, hogy ez az íj iszonyatosan gyors. A 2412 -es X7 -es alu vessző 242 fps sebességgel száguldott belőle, míg favesszővel is 231 fps sebesség volt mérhető. Ezt az íjat fájó szívvel de el kellett adnom, mert ezt a 70# -os íjat húzogatni komoly fizikai megterhelést jelentett. Igazán jót akkor tudtam lőni, amikor nem csak pszichésen, hanem fizikálisan is felkészült voltam, ez napi több órás edzést jelent, amire sajnos nincs időm.
Jelenleg 60# erejű íjjal lövök, amit Imitől a VB megnyeréséért kaptam.
Nagy Imi longbow -inak a formája nagyon megnyerő, igényes, különleges és szép íj. Imi az íjait tökéletesre készíti, hibát én még nem találtam benne, pedig alaposan átvizsgáltam már nem egyszer. Nagyon szeretem a fa íjakat, szeretem látni a fa erezetét az íjon és ezeken a longbow -kon mindez megvan és különlegessé az íj gyorsasága mellett az egyedi tetoválás teszi. Meg természetesen a nehéz középrész, ami által az íj stabil és nyugodt akár egy reflex íj. Ezt a különleges nagy tömörségű afrikai fáknak, Cocobolo, Makasari Ében, Bocote köszönheti. Ezek a fák igen tömörek, nehezek ezért a rezgéseket jobban elnyelik Az íj karjai bambuszból és üvegszálból készülnek. Ez az íj igen gyors, 29” -on 60# -on 221 fps sebességre képes. Imre szerint az ajzásmagasság 16,5 cm, de ez nekem nem igazán vált be, az íjamnak 17,5 – 18 cm ajzás távolsága.
Idáig 2213-as Easton vesszőket használtam hozzá, de a szabálymódosítások miatt kénytelen vagyok favesszőre váltani. Ezzel a véleményem ugyan ellenkezik, mivel nincs két egyforma favessző, ezért úgy érzem, hogy így a szerencse inkább dominál, mint a tudás, főleg 50 méterre leadott lövések esetén.
Az íj egyetlen hátránya az, ami az előnye. Értem ez alatt, hogy mivel ez egy gyors íj, így az oldáshibákat azonnal bünteti.
Mivel az íj lakkozása nagyon jó minőségű lakkal történik, így az időjárás viszontagságainak abszolult ellenáll. A karbantartása kimerül az ideg rendszeres waxolásában, ill. az íj tokban történő szállításában. Az ajzásmagasságot minden ajzásnál ellenőrizni kell.
Ha valaki most ismerkedik az íjászattal, akkor javaslom, hogy ne vegyen Nagy Imre longbow -t, mert bár falidísznek is kiváló, de nem arra való! Kezdőként egy 60#-os íjjal a mozgáskoordinációt tökéletesen elsajátítani nem lehet. Később úgyis felerősödik az ember, és akkor már lehet egy nagyobb fonterejű íjat venni. Ilyen kiváló gyenge íjat pedig kár venni, mert mi lesz vele később, ha már kinőttük? Nagy Imi longbow -ját minden olyan képzett íjásznak ajánlom, aki szeretne gyors és mégis nyugodt gyönyörű íjjal lőni.

Hegedűs Szilárd Gelencsér Longbow tesztje

Tesztelési adatlap

1.Az íj neve, sorszáma, kódja: Gelencsér deflex-reflex longbow
- Készítője: Gelencsér László
- Készítésének ideje: 2000.év január.hónap
2.Az íj
- Fajtája: longbow
- Ajzás magassága: 18.5 cm
- Hossza : 70”
- Formája: deflex-reflex
- Anyaga: vadnarancs
- Markolatának formája (hagyományos, pisztolymarkolat stb.): pisztoly
- Van -e polc rajta, vagy középkilövős -e?: polcos, nem középkilövős
- Az ideg anyaga: fast flight
- Az ideg hossza: 70”
3.Az íj ereje:
- 71 cm / 28” hosszon: 59 font
- 73,5 cm / 29” hosszon: 62 font
- 76 cm / 30” hosszon: 65 font
4.Sérülés, megsemmisülés:
- Az íj sérülésének ideje: 2003.év április.hó
- Sérülésének fajtája: üres lövés következtében felső íjkaron idegbeakasztás letört, javítva lett ( rövidebb lett 2”-lal)
- Megsemmisülésének ideje: -.év -.hó
- Megsemmisülésének módja:-
- Üres lövésszám: 5 db
- Becsült lövésszám: kb. 100ezer
- Egyéb megjegyzés: nagyon jó kis megbízható íj


Ezt a Lonbowt Gelencsér Laci nekem készítette 2000. januárjában. Csodálatos íj volt, élmény volt vele lőni. Egyetlen hibája, hogy Laci nem tömör fáából készíti a markolatot, így az íj eléggé "rezeg" a lövés során. Az íj vadnarancsból készült, ami az olyan íjásznak, mint én, aki szereti látni az íjban a fát, csodálatos látvány, nagyon szép kidolgozással. A fast flight ideggel 18,5 cm-re ajzottam és így tudtam kényelmesen és jól lőni vele, 30" -on 65# -on.

Szántó Szabolcs XIV. századi originál longbow virágos kőrisből íjtesztje

Készítő: Ott József (Dodó)

Erő: 27” 57#

Az íj egyetlen fából van faragva, teljes hossza 185 cm, végein szaruból formált húrakasztókat találunk, melyek, mint anno asszimetrikusak. Az alsó kisebb, míg a felső nagyobb és díszesebb. Az ajzószíj helyének is találunk külön húrakasztót. A szaruk fára illesztése pontos, szép.

Az íj mind leajzott és mind felajzott állapotában szemet gyönyörködtető és korhű. A fa a markolatnál vastagabb, végei felé elkeskenyedő, klasszikus „D” keresztmetszetű. Polc illetve ablak nincs rajta. Színe középbarna.

Felajzás után az íjat be kell „melegíteni”. Lövéskor kicsit rúg, és az utolsó collokon kicsit „falaz”. Egész napos íjászkodás után ereje kb. 5#-ot esik. 3-4 havonként kenjük át parafin és méhviasz keverékével, így megnövelhetjük élettartamát.

Ápoljuk és szeressük az ilyen íjat, mert készítője sok munkaórát és kézimunkát fektetett abba, hogy rohanó világunkban, a korszerű műanyagok és fémek mellett, egy természet adta anyagból készített íjjal repíthessük célba vesszőinket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright Piroga WebStudió 2005-2006 Minden jog fenntartva!
Főoldal |Média ajálat | Site Map| Kapcsolat | ©2005 - 2006 Piroga WebStudió