SZUBJEKTÍV ÍJTESZT

Csigás íjak tesztje

Képiró Gábor Browning Rage One íjtesztje

Tesztelési adatlap
1.Az íj neve, sorszáma, kódja: Browning Rage One, 1331314
- Készítője: Browning Inc.
- Készítésének ideje: 2005.év 04.hónap
2.Az íj
- Fajtája: compound íj
- Ajzás magassága: 8 ½ ''
- Hossza : tengely :36 ½ ''
- Formája: Csigás
- Anyaga: középrész alu ötvözet, karok karbon
- Markolatának formája (hagyományos, pisztolymarkolat stb.): pisztolymarkolat
- Van -e polc rajta, vagy középkilövős -e?: ---
- Az ideg anyaga: Dynaflight 97™
- Az ideg hossza: 92 ½ ''
3.Az íj ereje:
- 71 cm / 28” hosszon: 65 font
- 73,5 cm / 29” hosszon: --- font
- 76 cm / 30” hosszon: --- font
4.Sérülés, megsemmisülés:
- Az íj sérülésének ideje: ---- .év --- .hó
- Sérülésének fajtája: -
- Megsemmisülésének ideje:----.év ---- .hó
- Megsemmisülésének módja: ---
- Üres lövésszám: --- db
- Becsült lövésszám: 1500 db
- Egyéb megjegyzés: -
---


Technikai adatok: Húzáshossz:25 -31" , Tengelytáv: 36 ½ '', Csiga: Browning Ignitor 6™ One cam , Kábelhossz: 39'' , Ideghossz: 92 ½ ''
IBO speed: 298 fps , Kikönnyítés: 65 -70 %, Húzóerő: 50 – 70 #, Ajzás magasság:8 ½ ''

Az íj nem a világ leggyorsabb íja, de mivel nem is a legrövidebb tengelytávú, így nem annyira ideges íj. Jól behangolva, meglehetősen pontos, stabil. A húzáshossz és a húzóerő beállításához nem kell íjpadot használni, az Ignitor 6™ csigán ezek a beállítások könnyen elvégezhetők. Az idegre elsütőfül van kötve, mert az íjat Cobra csukló elsütővel használom. Az elsütő miatt az íjra Cobra villás kifutót szereltem. A gyári Dynaflight 97™ ideg egy irányba sodrott, ezért kénytelen vagyok gumis peep-et használni, hogy a célzás során az íjra szerelt TruGlo eXtreme irányzék tüskéivel jól tudjak lőni.
Az íj Mossy Oak színű, mind az alumínium ötvözet középrész, mind pedig a carbonszálas karok.
A gyártó alapállapotban műanyag markolattal szállítja az íjat, mely az én tapasztalatom szerint nyáron elég csúszós, télen pedig hideg, így én lecseréltem egy eredeti Browning cseresznyefa markolatra, mely az előzőekben leírt hibákat kiküszöböli. Az íj gyárilag az idegbe font gumi rezgéscsillapítókkal rendelkezik, a stabilitást 25 cm hosszú carboncsövekből készült stabilizátor biztosítja.
Karbantartás: A kábeleket és az ideget havi rendszerességgel waxolni kell. Az íjat egy egy poros, sáros verseny vagy edzés után vízzel le kell öblíteni, hagyni megszáradni, majd elrakni.
A csigához és a felső kerékhez nem szabad hozzányúlni, esetleg egy-egy csepp nagyon finom olajat lehet a tengelyekhez cseppenteni. WD 40 és egyéb hasonszőrű kenőanyagok használata nem ajánlott.
Tárolás, szállítás: A legideálisabb a kemény műanyag vagy fa tokban való tárolás és szállítás, de mivel ehhez az íjhoz nem jár ilyen tok, így a gyöngyvászonból varrott íjtok is maximálisan megfelel ennek a célnak. A tárolás során, ha az nem tokban történik, ügyelni kell arra, hogy az íjtartóra felrakva ne az idegen csüngjön.
Összefoglalva, ez az az íj, amely a csúcsmodellekhez képest rendelkezik néhány hiányossággal, de mégis bátran ajánlható azoknak, akik meg szeretnék tanulni a csigás íjakkal való bánásmódot, a behangolástól a pontos lövésig.

Tóth Dezső Bowtech Pro 40 Dually tesztje

Tesztelési adatlap
1.Az íj neve, sorszáma, kódja:Bowtech Pro 40 Dually
- Készítője:Bowtech
- Készítésének ideje: 2003.év ---.hónap
2.Az íj
- Fajtája: compound
- Ajzás magassága:---
- Hossza : tengely: 38 "
- Formája: csigás
- Anyaga: középrész alu öttvözet, karok karbon
- Markolatának formája (hagyományos, pisztolymarkolat stb.): céllövö
- Van -e polc rajta, vagy középkilövős -e?:---
- Az ideg anyaga: zebra
- Az ideg hossza:---
3.Az íj ereje:
- 71 cm / 28” hosszon: --- font
- 73,5 cm / 29” hosszon: 60 font
- 76 cm / 30” hosszon: ---- font
4.Sérülés, megsemmisülés:
- Az íj sérülésének ideje:--- .év--- .hó
- Sérülésének fajtája:---
- Megsemmisülésének ideje:--- .év--- .hó
- Megsemmisülésének módja:---
- Üres lövésszám: 1 db
- Becsült lövésszám:2000 db
- Egyéb megjegyzés:---

Előfeszítettsége: A csiga tulajdonságainak megfelelően a húzás teljes hosszán a maximális húzóerő érvényesül, a legvégén 5-6 mm hosszan kikönnyít 60%- ot. Nagyon kemény fal van a húzáshossz végén.
Kényelmi szempontok: Mivel az íj kék színű céllövő íj ezért a típusnak megfelelő vékony markolattal szerelték ami egyáltalán nem kényelmes, sőt kifejezetten rossz fogást ad.
Tárolhatóság: ez egy műszer... felszerelve irányzékkal kifutóval, csupa kényes holmi, praktikusan kemény műanyag dobozban tárolom és szállítom amit drágább íjaknál mindenkinek ajánlok.
Külső megjelenés: szerintem nagyon szép íj. Kék középrész fekete karok és fényes alu alkatrészek.
Karbantartás: Minimális karbantartást igényel, csak a szokásosat, vaxolás, illetve a sár letörlése verseny után. A csigák kenése nagyon ritkán szükséges, amire finom műszerolajat ajánl a gyártó. WD40 tilos. Az olajat az idegtől távol kell tartani. (szilikont és egyéb kenőanyagot is)
Szubjektív vélemény: Ez a második csigás íjam. Az első PSE típushoz képest nagy előrelépés volt. Sokáig kézi oldással használtam, amire elvileg nem is volt alkalmas, de nekem nem volt vele gondom, Újabban az un. 3D kategóriában indulok, irányzékkal lebukós kifutóval, oldógéppel. Oldógéppel sokkal könnyebben használható az íj. Az íj nagyon precíz és kényes szerkezet. Vásárláskor érdemes beszerezni a gyártó ajánlásait az állításokkal kapcsolatban, mert csúnya hibákat lehet okozni az íjnak, ha a korábbi megszokott beállításokkal állítgatjuk. Alapszabály, lehetőleg présben szerelni állítani. Az íj hihetetlen gyors, és ami szokatlan az íjkészítők között tudja a gyári adatokat. Versenyeken többször hallom a hátam mögül, hogy hüledeznek a sebességén. Az íj kettős cam csigákkal szerelt, aminek az előnye a sebessége és a húzáshossz modulokkal állíthatósága. Az íj feszítőerejét a középrész és a karok csatlakozásához beszerelt kicsi műanyag betéttel szervizben lehet beállítani. Az íj hátránya, hogy minden hibát keményen megbosszul. Nem egy megbocsájtó típus. Ez a nagyon gyors íjak jellemzője. Az íj nagyon csendes, pedig a gyárilag felszerelt gumik viszonylag hamar elhagyták magukat, de a karok alá is szereltek gumiporos csillapítókat, ami nem tud leesni. A megadott értékek a gyártó szerinti kiélezett feltételekkel teljesülnek, de a kereskedő szerint ezekkel a kiélezett feltételekkel, mint pl. 5 grai/font vesszősúly, biztonságosan képes működni, a karok maximumra becsavarása mellett is. Az íj vásárlásánál nagy súllyal esett latba a gyár által adott élethosszig tartó garancia, amit a gyártó honlapján regisztrálással lehet élesíteni. A másik szempont az íj ára, amely a versenyeken hasonló eredményességgel szereplő íjak árainál jóval kedvezőbb. Ezzel a típussal jó íjászok komoly eredményeket tudnak elérni.

Kőszegi Gábor Mathews Conquest 2 tesztje5points

Tesztelési adatlap

1.Az íj neve, sorszáma, kódja: Mathews Conquest 2
- Készítője: Mathews INC
- Készítésének ideje: kb 2002. .év .hónap
2.Az íj
- Ajzás magassága: 7"
- Hossza :41” tengelytáv
- Formája: csigás
- Anyaga:fém középrész, carbon karok
- Markolatának formája (hagyományos, pisztolymarkolat stb.): pisztolymarkolat fából
- Van -e polc rajta, vagy középkilövős -e?: középlövő
- Az ideg anyaga: Zebra
- Az ideg hossza:103 3/4"
3.Az íj ereje:
- 71 cm / 28” hosszon: 65 font
- 73,5 cm / 29” hosszon: - font
- 76 cm / 30” hosszon: font
4.Sérülés, megsemmisülés:--
- Az íj sérülésének ideje:-- .év .hó
- Sérülésének fajtája:--
- Megsemmisülésének ideje:-- .év .hó
- Megsemmisülésének módja:--
- Üres lövésszám:-- db
- Becsült lövésszám: kb. 5000
- Egyéb megjegyzés: terepmintás karok, középrész

400-as Carbon Excell vesszőket használok 100 graines hegyekkel , 2,25”-os Quik Spine tollakat, narancsszínűt mert szerintem ezt lehet legjobban megtalálni a gazban.
- Előfeszítettsége: Végig egyenletesen lehet húzni, az utolsó 5 - 6 mm -en könnyít ki.
- Kényelmi szempontok: Tenyérbesimuló kényelmes fa markolat. A markolat első fém részére egy termocsíkot ragasztottam kétoldalas ragasztóval, így télen sem fagy rá az ember mancsa. Az íj csendes nyugodt, ebben szerepe lehet a középrészbe gyárilag beépített rezgéscsillapítónak, a karokon elhelyezett NAP Thunderblox rezgéscsillapítónak és az ideg szálai közé fűzött gumi pom-pomnak is. Az íjon Zebra ideg feszül, amivel teljesen elégedett vagyok, egyesek szerint jelentősen nyúlik, de én eddig nem tapasztaltam ilyesmit. Az irányzékom egy Cobra Sidwinder LX, tökéletes, könnyen állítható, jó hosszú az irányzóvonal. A hosszú fénygyűjtőszálaknak köszönhetően még szürkületkor is szépen világít. Kis átalakításssal egy beépített leddel akár éjszakai használatra /vadászat/ is alkalmassá tehető. 7”-os NAP stabit használok. Ez az íj tökéletesen használható, akár terepen akár pályán, és bár vadászatra inkább a rövidebb íjakat favorizálják szerintem ott is beválna.
- Tárolhatóság: A legtöbb csigunál hosszabb, én pár óra alatt sátorvászonból kiszabtam a tokját, aminek a belsejébe polifoamréteget tettem .
- Külső megjelenés: Kicsit nehezen barátkoztam meg a formájával, külsőre jobban tetszettek más gyártók modelljei, de a belső tulajdonságai hamar meggyőztek.
- Karbantartás: Nem igényel különösebb karbantartást. Természetesen egy esős verseny után szárazra törlőm , megtisztítom a sártól stb. Az ideget minden használat után gondosan bevaxolom. A csavarokat is rendszeresen utánahúzom, ha kell.

Talán egy negatívumot tudok mondani az íjról: Viszonylag kis tartományban állítható a húzáshossz. Igaz, ha az ember nem zsákbamacskát vesz, kipróbálja előtte az íjat nem érheti meglepetés. Eladni pedig úgysem fogja.

Ez a második csigás íjam, az első is egy Conquest 2 volt, a különbség, hogy az első 29”-os húzáshosszú volt kézi oldásra alkalmasabb 65%-os csigával volt felszerelve és 60#-os karok voltak rajta. A középrész szine márványzöld/ Zsolnai eozin /, a karoké fekete volt. Nagyon szerettem azt is, de mivel egy év után 2005 nyarán kategóriát váltottam CB-ről 3D-re az új íj jobban megfelelt céljaimnak. Csak csendben jegyzem meg, hogy a harmadik íjam is valószínüleg egy Conquest lesz.

A gyári adatok:

IBO Rating (FPS) (approx.) 310
AMO Rating
(FPS) (approx.) 236
Cam(s) MaxCam
Draw Weight 70 lbs.
Draw Length 28
Axle to Axle Length (approx) 41 in.
Brace Height (approx.) 7 in.
Riser Length 27 1/8 in.
Physical Weight (approx.) 4.4 lbs.
Letoff (%) 80%
String/Cable Length
String 103 3/4" Cable 44"

Baranyi Attila "Mazsee" Bowtech Patriot VFT tesztje

Tesztelési adatlap
1.Az íj neve, Bowtech patriot wft sorszáma,h-2123-0045 kódja:
- Készítője: Bowtech
- Készítésének ideje:2003 .év -.hónap
2.Az íj
- Ajzás magassága:7 1/2"
- Hossza :tengelytáv 33 3/4’’
- Formája:csigás íj
- Anyaga:Carbon Alu ötvözet
- Markolatának formája (hagyományos, pisztolymarkolat stb.):pisztolymarkolat
- Van -e polc rajta, vagy középkilövős -e?:középkilövő
- Az ideg anyaga:Zebra
- Az ideg hossza:n.a.
3.Az íj ereje:
- 71 cm / 28" hosszon:65 font
- 73,5 cm / 29" hosszon: font
- 76 cm / 30" hosszon: font
4.Sérülés, megsemmisülés:
- Az íj sérülésének ideje: -0-.év -0-.hó
- Sérülésének fajtája:--
- Megsemmisülésének ideje: -0-.év -0- .hó
- Megsemmisülésének módja:
- Üres lövésszám: -- db
- Becsült lövésszám: kb.2000
- Egyéb megjegyzés:--

Sziasztok! Mazsee vagyok és a Bowtech patriot wft 2003 csigás
íjról írnék pár sort.
Először is azzal kezdeném, hogy egy Jenings Speed Star nevű íjjal
kezdtem a versenyeket, majd utána vettem meg a fent említett íjat.
Rendkívüli a kidolgozása, a súlya is jelentősen könnyebb, mint az első
íjamé. A Bowtech-nek ezek a céllövő íjai melyeket pálya versenyeken
használnak, de meg állja a helyét a 3 D-ben is. Jelenlegi beállításokkal:
65 % kikönnyítéssel az általam hsznált FATBOLY vesszők 28-inch húzás hosszon
309 f/sec sebességgel mennek. Az íj eddigi Bowtech-nél leregisztrált legnagyobb sebessége
337 f/sec volt Szami által . A csigák 65%-os kikönnyítésre való állítása miatt elég nehezen
kezelhető 65 fonton, rendkívül erősnek kell leni hozzá, hogy könnyedén tartsuk.
A fizikálisan gyengébb íjászok inkább 55-60 fonton lőjenek és ACC
vesszőket használjanak így a sebesség, nem változik, de mégis
eredményesek maradhatunk. A markolat keskeny, lövésnél a fogásra oda
kell figyelni finoman meg fogni és nem meg fojtani az íjat akkor biztosan
oda megy a vessző, ahova az íjász szeretné. Eléggé csattanós a hangja,
mintha cross bow-t használna az ember, de rettentően dinamikus és gyors.

Gyári adatok:

Draw Weights 50#-60#-70#
Let Off 65% to 80%
Axle-Axle 37 1/5’’
Mass Weight 4.25 lbs
Brace Height 7”
Draw Lengths 26-31’’
IBO 312-320 fps

Feil „Drag” Tamás Mathews Conquest Apex tesztje

Tesztelési adatlap

1.Az íj neve, sorszáma, kódja: Mathews Conquest Apex
- Készítője: Mathews INC
- Készítésének ideje: 2005.

2.Az íj
- Ajzás magassága: 8"
- Hossza :42 1/4” tengelytáv
- Formája: csigás
- Anyaga: fém középrész, carbon karok
- Markolatának formája (hagyományos, pisztolymarkolat stb.): gyári Integral markolat
- Van -e polc rajta, vagy középkilövős -e?: középlövő
- Az ideg anyaga: Barracuda
- Az ideg hossza:103 1/2"
3.Az íj ereje:
- 31” hosszon: 60-70 font között állítható
4.Sérülés, megsemmisülés:--
- Az íj sérülésének ideje:-- .év .hó
- Sérülésének fajtája:--
- Megsemmisülésének ideje:-- .év .hó
- Megsemmisülésének módja:--
- Üres lövésszám:-- db
- Becsült lövésszám: kb. 2000
- Egyéb megjegyzés: fekete karok, cherry-purple középrész

Az íjhoz 390-es ACC vesszőket használok, Spin-wing tollazással, 100 graines hegyekkel. Az íjon található továbbá Cobra Sidewinder Lx irányzék, Nap 3000 Micro kifutó és Cobra stabilizátor.

Az íjról: tipikusan céllövő íj, ezt mutatja a középrész deflex formája is. A gyári markolat nagyon szokatlan volt az előző íjhoz (Hoyt) képest, de nagyon nagy előnye, hogy minimálisra csökkenti a csavarásból származó hibát. Egyébként is „tanári” az íj: keményen megtorol minden kis hibát, ezért muszáj a legapróbb részletekre is figyelni. Nem enged meg semmi hanyagságot, nincs olyan, hogy „kis belerántás”. A beépített rezgéscsillapítóknak (5 db Harmonic Damper) és a tökéletes súlyozásnak köszönhetően nincs elmozdulása oldáskor. Ennyire nyugodt íjjal még nem lőttem korábban, pedig volt már pár a kezemben. A nyugodtság mellett az ACC vesszőkkel elért nagy sebesség tökéletes céllövő íjjá teszi. Negatívum, hogy más Mathews íjjakhoz képest viszonylag hangos és nehéz íj, valamint a húzáshossz nagyon szűk tartományban állítható. A 65%-os kikönnyítést is szokni kell, ami a hihetetlen meredek völgy miatt nagyon nehézzé teszi a kezelést. Fizikailag hozzá kell erősödni az íjhoz, a 80%-os Hoyt után bizony nem volt kezesbárány (ezzel nem lehet fél percet tökölni a célzással). A Barracuda Premium ideg kitűnő, nem nyúlik, a korábbi íjaimhoz képest minimális a szőrösödése, kevés karbantartást igényel. A meredek völgy miatt az oldó kéz fix ponthoz rögzítésénél már egy milliméter előremozdulás esetén is összeránt az íj. A jól felépített lövés esetén viszont biztos a találat. Ez az íj, aminél nem kell távcső, az oldásnál már akkor tudja az ember, hogy milyen találat lesz, amikor a vessző épp elhagyja a kifutót. A nehéz „kezelés” miatt kezdő íjászoknak semmiképp nem ajánlom.

Ez az íj tökéletes céllövő íj, terepen akár pályán egyaránt jó választás, vadászatra a színe miatt alkalmatlan, de 3D-s versenyeken megállja a helyét. Ha valaki Apex vásárlását tervezi, mindenképp próbálja ki rendelés előtt. Vagy fintorogva fogja letenni, vagy nem akar majd többé mással lőni……

Julian Danka BowTech EQUALIZER tesztje

NINCS ZAJ
NINCS RÁZKÓDÁS
NINCS VERSENYTÁRS
302 FPS 26.5" HÚZÁSHOSSZNÁL!!!
Ez nem elírás. Rövid húzáshosszú lövők, nem kell, hogy az utolsók között
kullogjatok, ha a sebesség a döntő. Az új 2006-os Bowtech Eqalizer a valaha
tervezett leggyorsabb rövid húzáshosszú íj, amelynek a közelébe sem érhet a
konkurencia. Az új Mini-E Binary Cam System hihetetlen erő-hatásfokot
biztosít.  Csupán 26,5”-os húzáshosszal az új Bowtech Equalizer felülmúlja a
legtöbb 29”-os íjat.
Az íjászatnak egy újabb korlátja roskad össze a Bowtech technológiájának
súlya alatt. Ezentúl nem muszáj 180 centisnek lenni ahhoz, hogy gyors íjjal
lőhessünk. Az Equalizer itt van, megérkezett. Fontértékéhez és
húzáshosszához viszonyítva az egyik leggyorsabb íj a világon.


VERTICAL FORCE TECHNOLÓGIA
A 2006-os Equalizer-t a Bowtech 40°-os dőlésszögben csukló karfoglalatai
sportosítják. Ez azt jelenti, hogy az Equalizer karjai a lövés pillanatában
tökéletesen párhuzamosak. Tehát csakúgy, mint minden Vertical Force
technológiával gyártott Bowtech íj, az Equalizer is teljes mértékben
kiküszöböli az elsütés pillanatában fellépő visszarúgást és a kézre ható
rázkódást. Röviden, nagyon meglepő, hogy milyen lágy, zajtalan és gyors ez
az íj. Ez az a differencia, ami a Vertical Force technológiának köszönhetően
minden új 2006-os Equalizer-re jellemző.A LEGJOBBAK LEGJOBBJA:
A 2006-os Equalizer az egyik legtökéletesebb íj, amivel valaha lőhettünk.
Még a rövid húzáshossza ellenére sem lehet rosszindulatúan gyerekíjnak
nevezni. Gyakorlatilag a manapság rendelkezésre álló és elképzelhető összes
kiváló jellemzővel felruházták. Egy közelebbi szemrevételezés során az
Equalizer-en szembetűnő az egyedi előnyújtott 452X típusú, két
színárnyalatú, sodrott lövő ideg, a tűcsapágyas ’’Positive-Draw-Stop’’
korong, a rozsdamentes acél stabilizátor betétek, az egy darabból lézerrel
vágott keményfa markolat, a gyárilag felszerelt hangtompító szett és a mártó
eljárással duplán felvitt nagyrészletességű Mossy Oak Obsession™ álca. De ez
még nem minden. A 2006-os Equalizer olyan különleges opciókkal is
rendelhető, amelyek a legkifinomultabb ízléssel és igényekkel rendelkező
lövőket is kielégíti.Az Equalizer jellemzői


Aljzási távolság:  7”
Húzóerő:  29-40-50-60
Húzáshossz:  23”-27”
Hossz:   32”
Összsúly:  3.5 lbs.
Kinetikus energia: 61 fpe
IBO sebesség:  294-302 fps
Állítható könnyítés: 65%-80%

(Megjelent a Nyílröpte magazinban)

 

Szántó Szabolcs Oneida Black Eagle tesztje

Tesztelési adatlap
1.Az íj neve, sorszáma, kódja:Oneida Black Eagle
- Készítője:Oneida
- Készítésének ideje: 2002.év
2.Az íj
- Fajtája: compound
- Ajzás magassága:---
- Hossza : tengely:
- Formája: csigás
- Anyaga: középrész alu öttvözet, karok karbon
- Markolatának formája (hagyományos, pisztolymarkolat stb.): pisztolymarkolat
- Van -e polc rajta, vagy középkilövős -e?:középlövő
- Az ideg anyaga: fast f.
- Az ideg hossza:---
3.Az íj ereje:
- 27”-on 65font
4.Sérülés, megsemmisülés:
- Az íj sérülésének ideje:2004 .év--- .hó
- Sérülésének fajtája:outboardlimbs megrepedt,csere újra ESC
- Megsemmisülésének ideje:--- .év--- .hó
- Megsemmisülésének módja:---
- Üres lövésszám:
- Becsült lövésszám:
- Egyéb megjegyzés:fekete szín

Az íjat használtan vettem, előéletéről annyit tudok, hogy Kanadában vásárolták két évet használták versenyzésre, majd Magyarországra került és itt 1 évet pihent. A megvétel után kb.2 héttel a nem hajló hajlított karok (ezek fa laminációk) közül a felső a húrakasztónál elrepedt. A lamináció szétvált. Mivel Magyarországon ennek a márkának nincs képviselete, a karokat az anyacégtől, Amerikából rendeltem meg (ezek már egy un. ESC anyagból vannak).

Az íj első ránézésre megbabonáz, vagy elborzaszt. Bonyolult szerkezetnek látszik, de ez ne rémisszen el senkit. Komolyabb szemrevételezés után megérthető szellemes mechanikája. Alaphelyzetben 42” hosszú íj a megfeszítés után kb. 29”-ra „csuklik” össze. Nyugodtsága bámulatos, csuklószíj teljesen felesleges. Kézbe fogva az íjat az egyensúly tökéletes, sem előre, sem hátra nem bukik. Az alaphelyzetben sem könnyű íj felszerelés után kimondottan nehéz lesz.

A variálhatósága szerintem páratlan. Minden húzáshossz beállítható rajta 26”-32”-ig. A lekönnyítést is széles skálán állíthatjuk. Ezeket a beállításokat a cam-okban elhelyezett, nagyszilárdságú műanyag adapterek (kapunk belőle egy marékkal )cseréjével állíthatjuk be.

A cam-okon keresztülmenő rozsdamentes acélkábeleket rendszeresen olajozzuk. Így járjunk el a zsanérok tengelyeivel is. A segédkábeleket szellemesen a középrészbe vezették el! Az ideget kb. 3perc alatt lehet kicserélni. Az íj szétszedéséhez nincs szükség íjprésre, csupán egy collos inbuszkulcs készletre, mellyel 10 perc alatt teljesen szétszedhető.

Bonyolultsága miatt sok odafigyelést igényel. Elengedhetetlenek a rendszeres átnézések, olajozások,kábelellenőrzések Ha az erőkábelben egyetlen egy szál is elpattan azonnal ki kell cserélni, mert ha elszakad,törik minden!

Oldáskor hangja vetekszik a csöndesebb számszeríjakéval, melyet házikészítésű gumipárnákkal nagyban lehet csökkenteni.

Festése kritikán aluli. Fekete alapon sárga, zöld, barna levelek, melyeket sablon segítségével fújtak az íjra (10 éves kisiskolás szebben megcsinálná). A márkajelzések matricák! (2003-tól ilyen színnel nem gyártják, helyette van gyönyörű kivitelezéssel készült terepszín)

A Fekete Sast minden olyan íjásznak ajánlom, aki egy nyugodt és a csigás íjak között unicumnak számító íjra vágyik. 

 


 

 

 

Copyright Piroga WebStudió 2005-2006 Minden jog fenntartva!
Főoldal |Média ajálat | Site Map| Kapcsolat | ©2005 - 2006 Piroga WebStudió